Ajankohtaista

K-Latauksen suurteholataus tarjoaa nopeinta latausta sähköautolle

4.10.2021

Artikkelin kuva

Suurteholataus on moninkertaisesti tavallista pikalatausta tehokkaampaa. Latausteho kuitenkin vaihtelee suuresti auton, olosuhteiden ja latauslaitteenkin mukaan. Kuinka kauan lataustauko suurteholaturilla siis kestää?

K-Lataus avasi viime kesänä ensimmäiset suurteholatauslaitteensa. Ulkoisesti suurteholaturi on pikalaturia suurempi ja sen latauskaapeli on paksumpi. K-Latauksen suurteholaturit tunnistaa “Suurteholataus” -tekstistä laitteen kyljessä. Yhdessä latauslaitteessa on kaksi CCS-latauspaikkaa ja lisäksi joillain latureilla on yksi CHAdeMO -latauspaikka. Suurin latausteho saavutetaan CCS-latausliittimellä, joka on nykyään yleisin pika- ja suurteholataustapa.

Latauslaitetta käytetään kuten pikalatureitakin: kytkemällä kaapeli autoon kiinni ja tunnistautumalla laitteelle joko älypuhelinsovelluksella tai RFID-tunnisteella.

Suurteholatausta on noussut suurimpien teiden varteen Helsingin, Turun ja Tampereen seutuville, Jyväskylän pohjoispuolelle sekä Kuusamoon. Jyväskylän ja Kuusamon laitteet ovat 200 kilowatin tehoisia, muut tarjoavat 150 kilowattia.

Suuret lataustehot tarkoittavat parhaimmillaan sadan kilometrin ajomatkan lataamista noin 5-10 minuutissa. Tavallisen kauppa-asioinnin aikana isokin täyssähköauton akku ehtii latautumaan lähes täyteen.

Suurteholaturi

Auto, olosuhteet ja latauslaite vaikuttavat lataustehoon

Lopulliseen, toteutuvaan lataustehoon vaikuttaa kuitenkin moni asia ja teho voi jäädä laitteen huipputehosta. Lataustehoon vaikuttavat kolme keskeistä tekijää:

  • Eri sähköautot lataavat eri tehoilla. Esimerkiksi Volkswagenin ID-sarjan huipputeho on 50, 100 tai 125 kilowattia auton varustelusta riippuen. Eli vaikka laturi tarjoaa enemmänkin, ei latausteho nouse auton suurinta lataustehoa suuremmaksi. Oman auton huipputeho kannattaakin tarkistaa auton tiedoista.
  • Lataus kylmässä on hitaampaa kuin lämpimässä. Varsinkin nyt syksyn viileiden kelien koittaessa lataustehot laskevat. Nopeita latausaikoja silmällä pitäen on parasta tulla latauslaitteelle mahdollisimman tyhjällä akulla. Yleensä sähköautot lataavat suurimmalla teholla noin 30-50 % varaustasolle asti, tämän jälkeen latausteho alkaa vähitellen laskemaan.
  • Suurin latausteho jaetaan lataajien kesken. Jos yhdellä suurteholatauslaitteella lataa kaksi autoa samaan aikaan, on latausteho 75 tai 100 kilowattia autoa kohden laitteen maksimitehosta riippuen. CHAdeMO-latausliittimen suurin mahdollinen latausteho on aina 62,5 kilowattia.

Lataustehon vaihdellessa on hyvä muistaa, että suurteholataus hinnoitellaan ladatun energian, eli kilowattituntien mukaan. Eli esimerkiksi kylmän sään hidastama lataus ei maksa autoilijalle yhtään enempää kuin nopeampi kesäkelin lataus, se vain kestää hieman kauemmin. Kaupastakaan ei ole kiire takaisin ladatulle autolle, kun aikaveloitus käynnistyy vasta 45 minuutin lataussession jälkeen.

Suurteholatausta kaikille autoille

Suurteholatauksen sähkötekninen toteutus vaihtelee hieman automalleittain. Esimerkiksi Porsche Taycan ja Audi e-tron GT on toteutettu uudella 800 voltin tekniikalla, mikä mahdollistaa erityisen suuren lataustehon. Tämä suuremman jännitteen tekniikka on vähitellen yleistymässä. Vastaavasti markkinoilla on myös sähköautoja, jotka hyötyvät erityisen suuresta latausvirrasta.

K-Latauksen suurteholaturit tarjoavat laajasti kaikille sopivan lataustoteutuksen: Laitteet toimivat sekä 400, että 800 voltin jännitteillä ja myös suurilla 500 tai 375 ampeerin latausvirroilla, latauslaitteen huipputehosta (200 kW tai 150 kW) riippuen. Suurteholataus on siis todella kaikille sopiva suuritehoinen lataus, nyt ja tulevaisuudessakin.

Suurteholataus on merkittävästi pikalatausta tehokkaampaa, mutta hinnaltaan vain hieman kalliimpaa. Erityisesti pidempää matkaa ajavalle sähköautoilijalle suurteholataus on hyvä palvelu, kuten myös niille sähköautoilijoille joilla ei ole kotilatausmahdollisuutta. K-Latauksen suurteholatauslaitteita nousee jatkossakin K-Latauksen latausasemille erityisesti vilkkaimpien valtateiden varsille. Tulevaisuudessa autojen ajoakkujen kasvaessa myös lataustehot nousevat, mikä tekee suurteholatauksesta yhä kiinnostavamman vaihtoehdon ladata lisää ajokilometrejä autoon.

Teksti: Tuomas Sauliala

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näytä kaikki
x

Anna palautetta

Kehitämme palveluitamme jatkuvasti asiakkaidemme toiveiden ja tarpeiden mukaan. Annathan siis meille palautetta, jotta voimme kehittää toimintaamme.

Hups, nyt taisivat kaapelit mennä ristiin, ja palautteesi lähettämien epäonnistui. Kokeilethan hetken kuluttua uudelleen. Mikäli palautteen lähetyksessä on vielä ongelmia, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme numerossa 0207 350 333.
Kiitos viestistäsi!
Lähetä
x

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat säännöllisesti tietoa ja uutisia K-Lataus-verkoston rakentamisesta sekä siihen liittyvistä palveluista. Voit perua tilauksen milloin haluat. Pysy siis uutistemme etulinjassa ja tilaa uutiskirjeemme!

Hups, nyt taisivat kaapelit mennä ristiin, ja uutiskirjeen tilaaminen ei onnistunut. Kokeile hetken päästä uudestaan. Mikäli tilaamisessa on vielä ongelmia, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.
Kiitokset uutiskirjeemme tilaamisesta!
Lähetä
x

Tilaa K-Lataus-tunniste

Hienoa, että haluat K-Lataajaksi! Pääset käyttämään latauslaitteita tilaamalla ilmaisen K-Lataus-tunnisteen, jonka voit ripustaa vaikkapa autosi avaimeen. K-Lataus-tunniste lähetetään sinulle toimittamalla se antamaasi osoitteeseen viikon sisällä. Saat onnistuneesta tilauksesta vahvistuksen K-Tunnuksen luomisen yhteydessä rekisteröimääsi sähköpostiosoitteeseen.

Hups, jokin meni pieleen tunnisteesi tilaamisessa. Kokeile hetken päästä uudelleen. Mikäli tilaamisessa on ongelmaa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme numerossa 0207 350 333 tai lomakkeella.
K-Lataus-tunnisteen tilaus onnistui. Toimitamme sen sinulle viikon sisällä. Tarkistathan vielä tilausvahvistuksen sähköpostistasi. Huomioithan, että vahvistuksen saapumisessa voi kestää muutamia tunteja.
Lähetä